Zdieľanie

Zdravie: Peľová sezóna inváznej ambrózie sa pomaly končí, ale ešte môže potrápiť Banská Bystrica 18. septembra (TASR) - V ovzduší na území Slovenska dominoval v uplynulom týždni ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 19.09.2024 categoryDenné správy commentsČítané 80x

Banská Bystrica 18. septembra (TASR) - V ovzduší na území Slovenska dominoval v uplynulom týždni peľ silného alergénu - inváznej ambrózie. Alergiologicky významné denné koncentrácie dosahoval len začiatkom týždňa, neskôr vplyvom intenzívnej zrážkovej činnosti denné hladiny peľu poklesli do nízkych až veľmi nízkych hodnôt. Informovala o tom v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
Peľ ambrózie dosiahol najvyššie denné koncentrácie v Nitre, Trnave, Žiline, Košiciach a v Bratislave.
"Peľová sezóna inváznej ambrózie sa pomaly posúva ku koncu, ale ešte môže dosiahnuť alergiologicky významné denné koncentrácie. Skončila sa sezóna paliny, tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Žlté porasty inváznej zlatobyle ostávajú rizikom pre alergikov najmä pri pohybe v ich blízkom okolí," konštatovala Lafférsová.
Podľa nej ohlasované obdobie intenzívnych zrážok skutočne spôsobilo výrazný pokles denných hladín peľu a spór v ovzduší. V súvislosti s oteplením sa však predpokladá ich opakovaný nárast.


ekc ryb

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama