Zdieľanie

Z. Dolinková: MZ vyhlási výzvy na podporu zdravotníckeho výskumu a vývoja Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlási výzvy na podporu zdravotníckeho výskumu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 20.09.2024 categoryDenné správy commentsČítané 31x

Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlási výzvy na podporu zdravotníckeho výskumu a vývoja v objeme viac ako 137 miliónov eur z Programu Slovensko. Ambíciou je rozvíjať možnosti pre lepšiu dostupnosť komplexnej onkologickej starostlivosti pre slovenských pacientov, kde má výskum a vzdelávanie svoje miesto. Uviedla to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v rámci piatkovej konferencie na pôde rezortu.
"S cieľom posunúť Slovensko v tejto oblasti na novú kvalitatívnu úroveň podporíme biomedicínsky výskum, genómové skenovanie, biobankovanie, klinický výskum a prelomový aplikovaný výskum v oblastiach mozgu, srdca a onko oblastí," podotkla Dolinková na konferencii s názvom Európska sieť komplexných onkologických centier a 'hlas pacienta' v komplexnej onkologickej starostlivosti na Slovensku.
Ako priblížil rezort, konferencia spojila v jednej téme zástupcov MZ SR, odbornej obce a pacientskych organizácií. Význam pacientskeho hlasu už podľa neho dlhodobo rezonuje v rámci zvyšovania kvality zdravotnej starostlivosti a v mnohých krajinách Európy je už pevne etablovaný pri tvorbe zdravotných politík. "V súčasnosti je nanajvýš aktuálnou témou v oblasti onkológie na Slovensku aj v rámci tvorby siete komplexnej onkologickej starostlivosti, kde sú integrálne prepojené tri kľúčové piliere: zdravotná starostlivosť, výskum a vzdelávanie," doplnil.
Konferencia bola organizovaná Národným onkologickým inštitútom (NOI), ktorý je integrálnou súčasťou Národného onkologického ústavu. Otvorila ju ministerka spolu s koordinátorkami Európskeho projektu CraNE JA za Slovensko Soňou Čiernikovou, koordinátorkou výskumných a vzdelávacích projektov NOI a Máriou Rečkovou, ktorá je medicínskou garantkou NOI.


lul mj

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama