Zdieľanie

SK+MED upozorňuje na nedostupnosť vybraných pomôcok pre konsolidačné opatrenia Bratislava 20. septembra (TASR) - Pacienti, ktorí si už dnes dokupovali vybrané zdravotnícke pomôcky z ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 20.09.2024 categoryDenné správy commentsČítané 27x

Bratislava 20. septembra (TASR) - Pacienti, ktorí si už dnes dokupovali vybrané zdravotnícke pomôcky z vlastných zdrojov, budú musieť po vládnej konsolidácii verejných financií načrieť ešte hlbšie do vrecka. Takýto krok ešte viac zaťaží sociálne najcitlivejšiu skupinu obyvateľov. Upozorňuje na to Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED).
SK+MED poukázala na to, že zvýšenie cien sa bude vzťahovať aj na zdravotnícke pomôcky, ktoré sú v úhradovom systéme a v súčasnej dobe sú zaradené do 20-percentnej sadzby DPH. "Dotkne sa pacientov vo forme doplatkov, ktorí dostanú na predpis zdravotnícke pomôcky, ako sú napríklad glukomery, senzory pre diabetikov, antidekubitné pomôcky, ortopedické vložky, ortézy, podporné palice a aj niektoré stomické pomôcky," vysvetlila asociácia.
Zároveň apeluje na vládu SR a Ministerstvo financií SR, aby bol celý segment zdravotníckych pomôcok, nielen vybrané druhy, zaradený do jednotnej päťpercentnej sadzby DPH, čo je plne v súlade s európskou smernicou o sadzbách DPH, a zároveň je to podľa SK+MED ústretový krok smerom k sociálne znevýhodnenej skupine obyvateľov. "Ide najmä o pacientov odkázaných na zdravotnícke pomôcky, z ktorých značnú časť tvoria najmä seniori," priblížila asociácia.
Tiež poukázala na európsku smernicu, ktorá umožňuje znížiť daňové zaťaženie na zdravotnícke pomôcky a špeciálny zdravotnícky materiál. "Jednotná, znížená sadzba DPH vo výške päť percent by nielenže zmiernila negatívne vplyvy konsolidačného vládneho balíka na sociálne citlivú skupinu obyvateľov, ale zároveň by takýto krok významne pomohol vylepšiť nákladovú efektivitu nemocníc. Automaticky by sa tak znížilo celkové zaťaženie zdravotného systému, ktorý je na Slovensku pred kolapsom," ozrejmila výkonná riaditeľka asociácie SK+MED Katarína Danková.
Vládna koalícia v utorok (17. 9.) predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie má byť okrem iného aj spomalenie valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom aj nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok.


luf gra

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama