Zdieľanie

Banská Bystrica: V ŠVK predstavia prvú rozprávkovú knihu pre deti s autizmom Banská Bystrica 23. septembra (TASR) - V Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici sa ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 23.09.2024 categoryDenné správy commentsČítané 33x

Banská Bystrica 23. septembra (TASR) - V Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici sa v stredu (25. 9.) uskutoční prezentácia knihy Zuzany Bogačevičovej s názvom Skrývačky s kozliatkami. Ide o prvú rozprávkovú knihu na Slovensku určenú pre deti s poruchou autistického spektra a narušenou komunikačnou schopnosťou. TASR o tom informovala PR manažérka knižnice Soňa Šóky.
Kniha Skrývačky s kozliatkami vznikla ako reakcia na potreby autorkinho syna. Rozprávková knižka má podporiť pochopenie textu, a tak aj fantáziu a porozumenie autistických detí a detí s narušenou komunikačnou schopnosťou. Kniha obsahuje piktogramy a mnoho ilustrácií, ktoré prirodzeným spôsobom učia čítať jednoduchý text aj s pochopením.
"Cieľom bolo vytvoriť čo najčitateľnejšie a najpopisnejšie piktogramové skratky slov, aby oslovili čo najširšie spektrum detí. Nie každé dieťa s autizmom má schopnosť takého vysokého abstraktného myslenia," skonštatovala Bogačevičová. Ako dodala, pri tvorbe spolupracovala aj s odborníčkou Soňou Spišákovou, behaviorálnou a komunikačnou terapeutkou Veronikou Korvin či s riaditeľkou prešovskej súkromnej špeciálnej školy Evou Turákovou.
Prezentácia Bogačevičovej knihy sa v Spoločenskej sále ŠVK v Banskej Bystrici uskutoční v stredu o 16.00 h. "Na prezentácii knihy sa organizátori podujatia budú rozprávať s autorkou o tom, ako kniha vznikala. Autorka odprezentuje aj video ukážky, ako deti s knihou pracujú, ktoré získala po vydaní knihy," priblížila Šóky s tým, že na podujatí sa zúčastnia aj odborníčky, ktoré s autorkou na knihe pre deti s poruchou autistického spektra spolupracovali.


lmu ryb

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama