Zdieľanie

Sivému zákalu možno predchádzať už v mladšom veku. Vieme ako Jeho operačné odstránenie dnes patrí medzi najčastejšie sa realizujúce zákroky vôbec. V rozvinutých krajinách je ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 18.10.2024 Zobrazené: 836165x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Jeho operačné odstránenie dnes patrí medzi najčastejšie sa realizujúce zákroky vôbec. V rozvinutých krajinách je sivý zákal diagnózou, ktorú je možné vyriešiť rýchlo, bezbolestne a bezpečne. Stačí približne 15 minút a zakalená šošovka je nahradená novou, umelou. Katarakta, ako sa zákalu hovorí odborne, je vekom podmienené ochorenie. Hrozí každému po 60. roku života, no jeho nástup vieme oddialiť prevenciou i zdravými návykmi.

Naši predkovia kvôli sivému zákalu prichádzali o zrak. Vplyvom metabolických procesov sa prirodzená ľudská šošovka zakaľuje. Tvorí sa v nej akýsi sediment, ktorý hrubne a postupne znižuje kvalitu videnia i života. Zanedbanie tohto stavu spôsobuje jav známy ako beľmo. Vtedy cez zakalenú šošovku neprechádza svetlo, a tak mozog nevie spracovávať informácie z okolitého prostredia. Našťastie, očná medicína napreduje míľovými krokmi a operácia sivého zákalu je dnes u nás preplácaná všetkými zdravotnými poisťovňami. Pacient má v tomto smere možnosť výberu. Buď zákrok bude mať v rukách očný chirurg, alebo mu bude počas operácie asistovať laserový lúč. Ten z bezpečného zákroku spraví ešte bezpečnejší...

Podstata zákroku je nemenná v oboch prípadoch: zbaviť pacienta zakalenej šošovky a prinavrátiť mu vďaka tej umelej lepší zrak, lepší život. Veľa však závisí od toho, pre aký typ šošovky sa pacient rozhodne. A tiež od toho, či je pri operácii použitý spomenutý laser. „Počas operácie, hradenej zo zdravotného poistenia, je do oka implantovaná iba monofokálna umelá šošovka. To znamená, že človeku umožňuje zaostriť iba na jednu vzdialenosť, najčastejšie do diaľky. Na lepšie zaostrovanie do blízka budete potrebovať okuliare aj po rekonvalescencii. Navyše chirurg používa skalpel, ultrazvuk a ostatné ostré nástroje. Operuje bez lasera,“ opisuje zákrok nazývaný fakoemulzifikácia MUDr. Radovan Piovarči, primár Očnej kliniky NeoVízia.



Pri laserovom zákroku už lekár žiadne ostré nástroje nepotrebuje. Ide o najmodernejšiu dostupnú metódu. Je maximálne šetrná, bezpečná a presná. „Očná klinika NeoVízia ako prvá na Slovensku začala pri operácii sivého zákalu využívať femtosekundový laser LenSx. Ten je desaťkrát presnejší než ruka človeka a až o 96% šetrnejší než ultrazvuk,“ pokračuje MUDr. Piovarči. Tento zákrok už nie je hradený z poistenia, príplatkové sú aj šošovky. Trendom sú trifokálne. Ideálne pre každého, kto pracuje dlhé hodiny na počítači a potrebuje perfektné videnie nielen na čítanie a do diaľky, ale aj na strednú vzdialenosť. Ak pacient uprednostňuje dokonalé videnie za šera a za tmy, môže sa rozhodnúť pre asferickú šošovku. Na odstránenie astigmatizmu sa používajú tzv. torické vnútroočné šošovky. Vnútroočné šošovky, monofokálne aj multifokálne, mali byť vybavené tzv. žltým filtrom. Patria k svetovému štandardu a vo vyspelých krajinách sú používané automaticky.

Nefajčiť, pozor na počítač a genetiku
Sivý (alebo šedý) zákal musí dozrieť na to, aby bol odstránený. Toto tvrdenie nie je pravdivé, ide o mýtus, ktorý oční lekári vyvrátili už dávno. V súčasnosti existujú dôkazy o tom, že nástup sivého zákalu možno oddialiť i zdravým životným štýlom a preventívnymi prehliadkami u očného lekára. „Vplyv fajčenia na vznik sivého zákalu je preukázaný už niekoľko rokov. Tento zlozvyk nemá ani jeden benefit na naše zdravie, spôsobuje celú škálu problémov. Dôležité je tiež chrániť si zrak vhodnými prostriedkami (kvalitné okuliare a pokrývka hlavy) pred UV žiarením. Nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom má tiež negatívne dopady na ľudský organizmus. Ochranné prvky by sme však mali používať aj pri športe, manuálnych činnostiach a práci s počítačom. Skrátiť by sme mali aj sledovanie televízie a obrazovky telefónu. Dnes evidujeme nástup sivého zákalu aj u mladších ľudí a existujú teórie, podľa ktorých modré svetlo žiariace z nich výrazným spôsobom prispieva k jeho vzniku,“ radí renomovaný očný chirurg Radovan Piovarči, ktorého prestížny magazín zaradil medzi najlepších lekárov na Slovensku. Pomôžu napríklad okuliare so špeciálnym filtrom a pravidelné prestávky i očné cviky. Katarakta sa však môže objaviť v mladšom veku aj ako dôsledok genetickej predispozície.



Zabúdať by sme nemali ani na preventívne očné prehliadky u oftalmológa. Nebolia a môžu odhaliť nástup aj ďalších očných ochorení, ktoré neboli a človek ich doslova nevidí. Do stravy by sme mali zaradiť potraviny bohaté na antioxidanty, akými sú vitamíny C a E, zinok, luteín. Tieto látky chránia oči pred voľnými radikálmi. Istou prevenciou sivého zákalu je i metóda PRELEX , ktorú podstupujú ľudia po 45. roku života. V tomto období totiž dochádza k presbyopii, chorobe krátkych rúk či stareckej slabozrakosti. Text sa nám zrazu číta lepšie z väčšej diaľky. Človek si zároveň uvedomí, že potrebuje okuliare na viaceré rozličné vzdialenosti. Aj v tomto prípade sa pôvodná ľudská šošovka nahradí novou, umelou. Tá sa už zakaliť nemôže. Dobrou správou je, že aj v tomto prípade si človek môže vybrať z viacerých druhov umelých šošoviek.

Zrak je naším najdôležitejším zmyslom, je preto dôležité, aby sme mu venovali patričnú pozornosť a zverili starostlivosť oň do rúk skutočných špecialistov. Očná klinika NeoVízia už po šiesty raz po sebe získala ocenenie Superbrands a stala sa tak najobľúbenejšou očnou klinikou. Nájdete ju v Bratislave i Poprade, ambulancie sú vám k dispozícii v Poprade, Trnave a Ružomberku.

ZDROJ: NeoVízia

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama

lekari reklama