Zdieľanie

Zdravie: Peľová sezóna tráv pokračuje, v ovzduší vidieť aj tzv. topoľovú vatu Banská Bystrica 9. mája (TASR) - V uplynulých dňoch sa v ovzduší na väčšine územia ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 20.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 130x

Banská Bystrica 9. mája (TASR) - V uplynulých dňoch sa v ovzduší na väčšine územia Slovenska vyskytovali vyššie denné koncentrácie peľu a spór. Dominovali ihličnany z čeľade borovicovitých spolu s peľom duba. Rozbehla sa sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktorých peľ dosahoval alergiologicky významné koncentrácie. TASR o tom v súvislosti s aktuálnou situáciou informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili v Banskej Bystrici a Nitre. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol najvyššie denné hladiny v Banskej Bystrici a Košiciach.
"V ovzduší a na trávnikoch vidíme aj semená topoľov, tzv. topoľovú vatu, ktoré spôsobujú jednak mechanické podráždenie slizníc a súčasne sú i nosičom peľových zŕn. Na strednom a východnom Slovensku zas peľ ihličnanov vo forme žltého prášku pokryl autá, parapety i okraje mlák," konštatovala Lafférsová.
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje. "Vyššie denné koncentrácie môže dosiahnuť aj peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých, stúpať bude množstvo peľu pŕhľavovitých, skorocelu i štiavu. Trávy z čeľade lipnicovitých sa stali najsilnejším a najvýznamnejším alergénom na ďalšie obdobie," dodala Lafférsová.


ekc mia

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama