Wiesbaden/Hannover/Berlín 17. júna (TASR) - Nemeckí experti urobili veľký krok pri snahe o objasnenie cesty šírenia nebezpečnej črevnej infekcie bakteriálneho pôvodu, ktorá si v Európe vyžiadala do dnešného dňa stovky komplikovaných prípadov a 39 životov.V spolkovej krajine Hesensko sa podarilo jednoznačne preukázať, že tam pracovníčka istej cateringovej firmy kontaminovala potraviny, z ktorých sa potom nakazilo ďalších 20 osôb.Na základe výsledkov laboratórnych testov o tom dnes informoval krajinský rezort sociálnych vecí a ochrany spotrebiteľov vo Wiesbadene.Teraz je predmetom skúmania, či bolo za prenosom baktérie z človeka na potraviny nerešpektovanie hygienických predpisov alebo či k prenosu došlo z iných dôvodov, napríklad prostredníctvom infikovaného predmetu.Infikovaná pracovníčka chystala jedlá pre účastníkov oslavy v Dolnom Sasku a v danom čase nemala ešte ani najmenšie príznaky nákazy. Doterajšie poznatky naznačujú, že baktériu preniesla na viacero potravín. Neskôr ochorela a prejavil sa u nej aj hemolyticko-uremický syndróm (HUS). Po spomínanej slávnosti ochorelo 20 z celkovo 65 hostí.