Bratislava 27. júna (TASR) – V časoch letných horúčav nie je dobré variť jedlo do zásoby. Dôležité je tiež dopraviť nakúpené potraviny čo najrýchlejšie domov, dať ich do chladničky a spotrebovať do vyznačeného dátumu. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).„Treba pripravovať len toľko pokrmov, koľko sa skonzumuje,“ radí zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková. Pokrmy treba schladiť čo najrýchlejšie, do dvoch hodín a potom uložiť do chladu „Týmto sa obmedzí rast baktérií, ktoré môžu byť prítomné v pokrme,“ povedala Trusková. Pred konzumáciou treba tieto pokrmy znova ohriať na niekoľko sekúnd pri teplote 82 stupňov Celzia. Táto teplota totiž zničí mikroorganizmy, ktoré sa tam mohli rozmnožiť a spôsobiť zdravotné problémy.Hneď po upečení treba podľa hygienikov zjesť aj grilované mäso. „Odporúča sa grilovanie pri miernejšej teplote dlhší čas. Znak vytekania ružovej šťavy z mäsa poukazuje na to, že nedošlo k dostatočnému prepečeniu mäsa,“ dodáva Trusková.V období extrémnych teplôt treba podľa hygienikov prejsť na ľahšiu stravu. Lepšie je jedlo variť, dusiť a piecť, než vyprážať. Rizikové sú najmä potraviny ako majonézové šaláty ši šľahačkové plnky.Netreba zabúdať na pitný režim – najlepšie sú minerálne vody, bylinné a ovocné čaje. Určite sa treba vyhnúť káve a alkoholu.Nutné je tiež chrániť si pre silným slnkom najmä oči a kožu. Slnku by sa nemali vôbec vystavovať deti do troch rokov, starší ľudia a osoby s kardiovaskulárnymi ochoreniami.