Berlín/Madrid/Kodaň/Štokholm 27. mája (TASR) - Aj keď sa v Nemecku podarilo nájsť prvý zdroj nákazy, ktorú vyvolávajú agresívne enterohemoragické črevné baktérie, odborníci varujú pred predčasným znížením opatrnosti pri výbere potravín a ďalej pátrajú po možných ďalších zdrojoch.Španielske šalátové uhorky, v ktorých sa podarilo preukázať prítomnosť baktérií EHEC, stiahli z obchodnej siete nielen v Nemecku, ale napríklad aj v susednom Rakúsku, kde ich distribuovali v menšom množstve ešte začiatkom týždňa v spolkových krajinách Tirolsko a Vorarlbersko.Na dynamickom vývoji rastu počtu ochorení to však zatiaľ nič nezmenilo. Celkový počet potvrdených alebo podozrivých ochorení sprevádzaných krvavými hnačkami dosiahol v Nemecku v priebehu jediného týždňa hranicu 800 prípadov. Stále rastie aj počet pacientov s ťažkým priebehom ochorenia. V uplynulých 24 hodinách sa toto číslo zvýšilo o ďalších 60 nových prípadov. Ide o pacientov, u ktorých lekári diagnostikovali v dôsledku infekcie baktériami EHEC hemolyticko-uremický syndróm (HUS), pri ktorom dochádza k zlyhaniu obličiek, k málokrvnosti v dôsledku rozpadu červených krviniek a nedostatku krvných doštičiek.Práve táto komplikácia stála doteraz aj za tromi potvrdenými úmrtiami na následky ochorenia v Nemecku. Obeťami sa stali ženy vo veku 83, 24 a 89 rokov.