Berlín 30. mája (TASR) - Nemeckí špecialisti majú popri hemolyticko-uremickom syndróme v súvislosti s črevnou bakteriálnou infekciou EHEC čoraz viac práce s neurologickými ťažkosťami hospitalizovaných pacientov. U viacerých z nich sa objavujú stavy nepokoja, poruchy reči, mykanie, epileptické záchvaty a iné dôsledky toxínov, ktoré spomínané agresívne baktérie vypúšťajú do organizmu.Len na Univerzitnej klinike Hamburg-Eppendorf je neurologickými problémami postihnutá viac ako polovica z celkovo tam hospitalizovaných 58 vážnych prípadov. U niektorých z poškodených tam zaregistrovali i menšie mozgové príhody.Medicína musí rezignovať v súboji s týmto nepriateľom na použitie antibiotík, pretože nielenže nie sú účinné, ale mohli by ešte zvýšiť množstvo jedovatých látok, ktorými baktérie zaplavujú krv v organizme chorých. Jedinou aplikovateľnou metódou tak zostáva predovšetkým s ohľadom na primárne napádané obličky dialýza a pravidelná výmena krvi.Napriek pozitívnym správam zo severu Nemecka, v zmysle ktorých sa tam zmiernilo tempo objavovania sa nových prípadov, a to napriek pokračujúcemu rastu celkového počtu pacientov i počtu pacientov s hemolyticko-uremickým syndrómom (HUS), prišla zo Severného Porýnia-Vestfálska dnes popoludní už druhá smutná správa. V poludňajších hodinách tam súboj s nákazou prehrala 41-ročná žena z okresu Gütersloh, ktorá je celkove 13. obeťou nákazy v Nemecku.Odborníci pripomínajú, že úmrtnosť pri doterajšom výskyte tejto nákazy predstavovala jedno percento, čo by v prípade pokračujúceho výskytu infekcie mohlo znamenať v Nemecku aj ďalšie zvýšenie počtu obetí. Osobitne to platí o mnohých pacientoch vo vážnom stave, ktorí v súčasnosti za pomoci modernej medicíny bojujú v tamojších zdravotníckych zariadeniach o holé prežitie.Ochorenie, ktorého jediným doteraz identifikovaným nosičom sú španielske šalátové uhorky, sa medzičasom vďaka migrácii občanov rozšírilo už aj do ďalších siedmich krajín, a to do Dánska, Švédska, Holandska, Veľkej Británie, Rakúska, Švajčiarska a Francúzska.Ministerka pre ochranu spotrebiteľov Ilse Aignerová, ktorá patrí dnes medzi účastníkov prebiehajúceho summitu zainteresovaných na pôde renomovaného výskumného pracoviska v Berlíne - Inštitútu Roberta Kocha, varovala až do nespochybniteľnej identifikácie zdroja nákazy spotrebiteľov pred konzumáciou nielen uhoriek, ale aj listových šalátov alebo paradajok v surovom stave.Reinhard Burger, najvyšší predstaviteľ Inštitútu Roberta Kocha, zašiel ešte ďalej a zopakoval dnes apel na občanov, aby nekonzumovali zeleninu v surovom stave. Súčasne vo vysielaní rozhlasovej stanice Inforadio RBB zdôraznil, že ani umytie zeleniny nemusí byť dostatočnou zárukou bezpečnosti.Spomínané baktérie hynú podľa informácií nemeckých médií pri teplote 70 stupňov Celzia.