Martin 30. mája (TASR) – Priblížiť aktuálnu situáciu v školskom, verejnom a domácom stravovaní na Slovensku i vo svete, predstaviť nové trendy a pohľady na stravu a stravovanie a ich vplyv na zdravie a životné prostredie je cieľom medzinárodnej konferencie Aktuálny stav a trendy (nielen) v školskom stravovaní, ktorá sa dnes koná na pôde Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine.Za podujatím stojí podľa zástupcu organizátorov Milana Šišmiša Martinská iniciatíva za kvalitné školské stravovanie - združenie odborníkov a aktivistov zo Slovenska i zo sveta. „Ide o lekárov, dietológov, ochrancov ľudských i občianskych práv, zvierat a prírody, ktorí reagujú na varovné správy o zdravotnom stave slovenskej i svetovej populácie. I takmer bezútešný odkaz svetového ekologického summitu OSN, ktorý sa konal minulý rok v brazílskom Rio de Janeiro: Svet, ako ho poznáme, naše životné i sociálne prostredie sú vo vážnom ohrození a ak neurobíme rad konkrétnych opatrení, môže dôjsť k nepredvídaným, nevratným zmenám, ktoré vážne poškodia celé budúce generácie,“ povedal Šišmiš.Doplnil, že Martinská iniciatíva chce prispieť k pozitívnym zmenám na Slovensku i vo svete a začína školským stravovaním. „Ide o otvorené stretnutie, určené širokej verejnosti. Prednostne však vedúcim a kuchárkam zo školských jedální, mamám, otcom a starým mamám, ktorým záleží na tom, čo naše deti jedia, starším žiakom základných a študentom stredných škôl, ktorých to zaujíma,“ uviedol Šišmiš.Organizátori medzinárodnej konferencie a ich spolupracovníci (slovenskí i zahraniční lekári, dietológovia a viaceré mimovládne organizácie) podľa neho symbolicky v predvečer Medzinárodného dňa detí zverejnia návrhy, týkajúce sa skvalitnenia stravy, stravovania i životného prostredia na Slovensku i vo svete. „Dokument bude adresovaný slovenskej vláde, parlamentu, ministerstvám a verejnosti,“ dodal Šišmiš.