BANSKÁ BYSTRICA: Na vianočné trhy dozerajú hygienici Banská Bystrica 9. decembra (TASR) - Na príležitostných vianočných trhoch mesta Banská Bystrica, ktoré sa skončia ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 17.01.2025 categoryDenné správy commentsČítané 1037x

Banská Bystrica 9. decembra (TASR) - Na príležitostných vianočných trhoch mesta Banská Bystrica, ktoré sa skončia 1. januára 2012, môžu návštevníci nájsť okrem množstva výrobkov aj tradičnú ponuku vianočných jedál. "Stánky rýchleho občerstvenia poskytujú tradičné jedlá a nápoje, ktoré sú pre toto obdobie charakteristické - pečené klobásy, lokše, kapustnica a iné. Tie sú, ako každý rok, aj predmetom kontroly v rámci štátneho zdravotného dozoru, teda odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica," konkretizovala pre TASR hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová."Tak, ako aj pracovníci ostatných RÚVZ v SR, aj naši pracovníci budú počas konania tohto vianočného hromadného podujatia vykonávať mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov. Zameriavať sa budeme najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, respektíve dátumu minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu," priblížila vedúca Odboru hygieny výživy Ivana Sedliačiková. Kontrolovať budú aj doklady o zdravotnej a odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberú aj vzorky pokrmov. Priestory stánkov sú uvedené do prevádzky rozhodnutím RÚVZ.Sedliačiková dodala, že v prípade použitia nekvalitných surovín alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo dôjsť k výskytu alimentárnych ochorení u zákazníkov. Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov a ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.Frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie. Pokiaľ sa zistia nedostatky, kontroly sa budú podľa potreby opakovať. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní. Ich výška bude závisieť od závažnosti zistených nedostatkov a budú uložené podľa príslušných ustanovení zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v znení noviel a zákona o potravinách v znení noviel.Podľa Sedliačikovej sa situácia v oblasti stánkového predaja postupne zlepšuje, prevádzkovatelia vybavujú stánky požadovaným zariadením tak, aby mohli dodržiavať chladiaci a teplotný reťazec pri príprave pokrmov a nápojov, ale aj zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.

Štítky :