Banská Bystrica 3. júna (TASR) - Ak mali vodiči mieriaci na Donovaly stiahnuté okienko, mohli dnes na obed zachytiť vôňu nefalšovaného pravého ruského boršču. Pri kolibe Krištof sa dymilo, boršč sa udržiaval v správnej teplote a naberačka v rukách olympijskej víťazky, biatlonistky Anastasie Kuzminovej kmitala bez väčšej prestávky. Neustále načierala do päťdesiatlitrového kotla, prepracovať sa až na samé dno vyžadovalo naplniť 100 až 120 tanierov. Dobročinná akcia na podporu onkologicky chorých detí vzbudzovala zaslúženú pozornosť, Nasťa neustále rozdávala úsmevy, hlavne na tých, ktorí si nechali nabrať a popritom venovali ľubovoľnú sumu na boj proti tejto zákernej chorobe."Varím takto prvý raz, jednoduchšie je vyvárať pre jednu rodinku, no zvládli sme to, mala som veľa zdatných pomocníkov, ani na chvíľku som nezapochybovala, že to dobre dopadne," zdôverovala sa Nasťa popri obsluhovaní záujemcov o toto typické ruské jedlo.Pod krásnou farbou boršču sa v kotle ukrývali rôzne prímesi. "Je tam vývar z mäsa, z hovädzieho, cibuľka, mrkva, cvikla, zemiačky, kapusta, nakoniec sa pridáva smotana a podľa chuti aj čerstvá zelená cibuľka," vyratúvala nahrubo Nasťa. "Je to môj klasický recept, v Rusku varia trochu inak, aj s bravčovým mäsom, paprikou, ja len dúfam, že môj boršč bude každému chutiť."Prísady do boršču sa začali pripravovať od ôsmej hodiny ráno. Nasťa nastúpila k horiacej pahrebe pod kotlom neskôr, no svoje si pri naberaní odstála. "Únava sa ani tak nehlásila, mala som z toho veľkú radosť a dobrý pocit, že podporíme detskú onkológiu. Spôsob sme vymysleli originálny, nový. Pomáhať onkologicky chorým deťom, Svetielku nádeje, sme sa rozhodli po olympiáde vo Vancouvri. Počas sezóny nemáme veľa času, aby sme ich navštívili, takže aspoň takto chceme trochu prispieť. Možno to nebudú veľké peniaze, ale úprimné a verím, že sa im zídu."Päťdesiat litrov dovárala Nasťa prvýkrát v živote, navyše v klasickom slovenskom kroji. "Veľmi sa mi páči, taký, aký je, typicky slovenský. Nemyslite si však, že som sa vyfintila a dopriala nejakú úľavu z tréningu, dávku som si odkrútila zavčas ráno a nechala v sebe ešte sily, aby som zvládla aj druhú fázu, samotné varenie."Najviac pomáhal pri varení Ján Daubner, odborník na veľké vývary. "Je to naozajstný ruský boršč podľa Nasti, prispôsobili sme sa jej požiadavkám, čo si nadiktovala, to sme jej dodali. Nároky veľké nemala, len mäsko nakrájať, aby sa neporezala, dochucovala a dovárala však sama. Jedno ale neprezradím, jej špeciálnu prísadu, tú si necháme pre seba. Každý však môže ochutnať, boršč je vynikajúci, perfektne sa vydaril."Nasťa celý jún a júl venuje suchým tréningom, hlavne doma v okolí Banskej Bystrice. Na výbehy jej poslúži aj nový domov, pod Suchým vrchom, kde nie je núdza bežecky prešľapávať v prírode okolité chodníky a cestičky. K boršču si odskočila ako dobrá gazdinka k horúcej platni a odchádzala od nej s dobrým pocitom, že zachutil a pomohol.